Pers

Pers

PERS (de; v(m); zelfs.naamw | meerv: persen)

uitspraak [ *p ɛ r s ]Een pers is een werktuig dat een hoge druk uitoefent op een voorwerp of op materiaal dat erin wordt gebracht. Persen kunnen verschillende toepassingen hebben. (VanDale, 2019)


EdK: Als liefhebber van een vrije pers, toon ik u hier graag een verzameling van mijn vrij favoriete persen.

PlantenpersEen plantenpers is een werktuig om bloemen en planten in te persen en te drogen. Het natuurlijke karakter blijft behouden en de platte gedroogde planten en bloemen kunnen in - bijvoorbeeld - een herbarium worden bewaard. WijnpersEen wijnpers is een werktuig waarmee het sap uit druiven wordt geperst.

Boekdrukpers


Een drukpers was oorspronkelijk een handmatig werktuig dat gebruikt werd om teksten of afbeeldingen in oplage te vermenigvuldigen. De oudste drukpersen maakten afbeeldingen voor speelkaarten. Deze waren omstreeks 1050 in China in gebruik. De eerste Europese drukpersen ontstonden ongeveer 1350 in Oostenrijk, in Wenen of in Salzburg. (wiki)
Balenpers


Een balenpers is een machine die dingen samenperst tot balen. Bekende vorm is het persen van hooi en stro tot balen in de landbouw maar er zijn ook balenpersen om onder andere papier, karton, blik, plastic, folie en algemene afval tot balen te verwerken. (wiki)

'Studio 100'-pers


De 'Studio 100'-pers is een mechanisme waarmee elk idee voor een kinderprogramma in een perfecte commerciële mal kan worden geperst. De pers bevat een gepatenteerd filter waardoor de creativiteit van een programma in het residu achterblijft, en mogelijke ideeën voor merchandise worden doorgelaten. Vrij geniaal! (niet wiki)
Afkantpers


Een afkantpers of zetbank is een werktuig waarmee men metalen plaatmateriaal in een bepaalde hoek kan buigen (of 'zetten'). Voor kleinere buigbreedtes en/of dunne plaat worden veelal handbediende zetbanken gebruikt, grotere afkantpersen worden mechanisch aangedreven. (wiki)