Etenschap Podcast

ETENSCHAP PODCAST

Etenschap is een podcast met verhalen over de verborgen wetenschap achter ons eten en de bereiding ervan. Ik neem je mee in mijn zoektocht langs chefkoks, wetenschappers en andere smaakmakers. Door de wetenschappelijk processen in de keuken, pan, koelkast, mond of zelfs tussen de oren beter te begrijpen, hoop ik (samen met jullie) een betere kok te worden en met meer kennis, bewuster te eten. 


Te beluisteren in jouw podcast-app:

Spotify

Apple Podcast

Google Podcast

PodNLETENSCHAP #10 -  Pierre Wind over de kookstopmethode, gestapeld koken en gebakken watermeloenschil


In zijn nieuwe boek “De Ecokeuken” geeft tv-kok Pierre Wind een uitgebreid overzicht van technieken waarmee we onze kookvaardigheden kunnen verbeteren. Het is duurzaam, maar vooral ook heel leerzaam. We hebben het over de KookStop, gestapeld koken en gaan iets maken met de schil van een watermeloen.


ETENSCHAP #9 - De magie van de citroen, een onmisbare culinaire alleskunner. Met Jadis Schreuder van The Lemon Kitchen


De (biologische) citroen als onmisbare smaakmaker in de keuken– Jadis Schreuder deed onderzoek, ontwikkelt recepten en schreef nu het boek ‘The Lemon Kitchen’ waarin ze ons een inkijkje geeft in de verborgen culiniare magie van de citroen. En waarom is het eigenlijk zo belangrijk dat we een biologische citroen gebruiken in de keuken?

We leven nog in coronatijd, dus ik ga niet langs, maar bel haar op.


ETENSCHAP (in Coronatijd) - De Lekkerste Pannenkoek van Nederland (baktips van Edwin Hollanders)


Eric de Kruijk onderzoekt in de podcast Etenschap de verborgen magie en chemie achter de bereiding van ons eten. Deze week probeert hij het favoriete eten van zijn kinderen naar een hoger culinair niveau te tillen: pannenkoeken! De masterclass pannenkoeken bakken krijgen we van Edwin Hollanders. Hij won in februari zowel de eerste prijs als de kinderjuryprijs op het NK pannenkoekenbakken


ETENSCHAP #7 (in Coronatijd) - De perfecte burger, met Jord Althuizen

Etenschap is een podcast die nieuwsgierig en met een vleugje wetenschap naar de bereiding van ons eten kijkt om zo onze maaltijden lekkerder, beter en interessanter te kunnen maken. Eric belt deze met verschillende culinaire experts om te horen hoe ze deze coronatijd doorkomen en vraagt ze om een paar keukentips. Met nu: Jord Althuizen, bekend van 'Smokey Goodness'. Hij ontleedt voor ons De Perfecte Burger.


ETENSCHAP #6 (in coronatijd) - Yoghurt maken met Meneer Wateetons

Eric zit net als een groot deel van Nederland binnen. Naast alle chaos en onzekerheid heeft hij wel opeens tijd om langer in de keuken te staan en iets nieuws te proberen. Eric belt deze weken met verschillende culinaire experts om te horen hoe ze deze tijd doorkomen en vraagt naar kook- en keukentips voor tijdens deze culinaire quarantaine.

Nu: Yoghurt maken met Meneer Wateetons; schrijver, docent en culinair avonturier.

ETENSCHAP (in coronatijd) - Desembrood maken met Edwin KlaasenEric zit net als een groot deel van Nederland binnen. Geen klussen. Geen etentjes. Echter, hij heeft wel tijd om langer in de keuken te staan en iets nieuws te proberen. Eric belt deze weken met verschillende culinaire experts om te horen hoe ze deze tijd doorkomen en voor een paar keukentips.

Nu: desembroodbakexpert Edwin Klaasen, die ons op weg helpt met het bakken van een zuurdesembrood.

Check vooral ook zijn website desemenzo.nl en zijn initiatief Etenover.nl


ETENSCHAP #4 - Peter Klosse over Gastronomie, smaakwetenschap, saus en een MASTERCLASS mayonaise maken

Eric spreekt met Peter Klosse, eigenaar van restaurant De Echoput. Peter is de oprichter van de Academie voor Gastronomie en is gepromoveerd met een proefschrift over smaak. Hij is lector gastronomie en bij het grote publiek vooral bekend als De Smaakprofessor. Ze hebben het over smaakwetenschap, gastronomie, kooklessen EN over sauzen. Wat is nou de functie van een saus en wat is verborgen wetenschap van een goede saus? Tot slot krijgen we van Peter Klosse een masterclass mayonaise maken.


ETENSCHAP #3 - Hoe maak je van een diner een spectaculaire beleving? Met The Creative Chef


In deze aflevering gaat Eric langs bij chefkok en kunstenaar Jasper Udink ten Cate, ook wel The Creative Chef genoemd.

Jasper zoekt naar hoe hij een ultieme, spectaculaire eetervaring kan creëren en hij vertelt ons aan welke knoppen je als kok kunt draaien om je gasten, je familie of je geliefde een spectaculair diner kunt laten ervaren.

Dus geen natuur- en scheikunde deze keer, maar een aflevering over de kunst en psychologie van die ultieme eetbeleving.

Etenschap #2 - Sous Vide koken met Maurits de Klepper


Etenschap is een podcast met verhalen en weetjes over de verborgen magie en wetenschap achter ons eten en de bereiding ervan.

Ik ging langs bij Maurits de Klepper, hij is zowel wetenschapper als kok. We gaan het hebben over sous-vide koken, oftewel: precisie koken. Tot op de graad nauwkeurig eten garen. En dat op een manier dat je voedsel geen direct contact heeft met het warme water. Het levert hele bijzondere en vooral smakelijke resultaten op.

ETENSCHAP #1 - De wetenschap van een perfecte Vliegtuigmaaltijd - met de chefkok van KLM Catering


Etenschap is een podcast met verhalen over de verborgen wetenschap achter ons eten. In deze pilotaflevering proeft wetenschapsjournalist (en kok in opleiding) Eric de Kruijk aan het geheim van een perfecte vliegtuigmaaltijd.